Dick Harrison och Magma

Historieprofessorn Dick Harrison har fått lära sig att skogen svarar så som man ropar till den. Hoppas han tar lärdom av detta. Det som jag reagerade mest på när jag första gången läste Dicks Harisons kolumn var faktiskt hur dålig den var och ur vilket enögt perspektiv den var skriven ur. Ja, den var rent av populistisk. Sådan som professorn själv ogillar. Harrisons kontrafaktiska resonemang om hur historien kunnat se ut var dock intressant och den enda behållningen i en annars ogenomtänkt kolumn. För det var den. Kanske har det mer att göra med att den publiken som professorn riktade sig till är faktiskt Magmas läsare, som ju bekant har lite svårt med att hålla sig till en korrekt och neutral historiebeskrivning. Kanske var den enögd p.g.a. av de finlandssvenska vänner professorn omger sig med? Magma-finlandssvenskar? Vad vet jag?

Jag kan hålla med Harrison om att mannen/kvinnan i gemen inte har en helt korrekt historieuppfattning, men det är oberoende vare sig man är finne, svensk, tysk, ryss eller amerikan. Om detta kan och bör man stämma upp till diskussion men hur man gör bör Dick fundera på i fortsättningen. Och Dick bör verkligen fundera på just hur populistisk den hemsidan han skriver för är.

Dick själv var den som hittade till den riktigt låga nivån som sedan återspeglats i de svar han fått. Pinsamt låg var jämförelsen: ”I mina naiva öron lät det som något från Völkischer Beobachter på 1930-talet, med judarna utbytta mot finlandssvenskar.” Det här kan jag tänka mig att många reagerat på.

Professorn förenklade: ”Åter till frågan: vad är det som är så skrämmande med att vara tvåspråkig?” Ingenting. Det har väl ingen menat? Allra minst hon som använde ordet ”huggorm” (fast inte i den kontext som professorn hävdar). Men nu vill ju finnen välja om man vill vara t.ex. finsk/engelsk, finsk/tysk eller rent av finsk/rysk tvåspråkig. Om detta kan man fråga hur skrämmande det är?

Professorn förenklar och vinklar den debatt som han hänvisar till: ”Att journalister och politiker trots detta talar om “huggormar” och yrkar på att man bara skall ha ett språk istället för två är obegripligt.” Med ”journalister” avses en person, vad gäller politiker så undrar jag vilka politiker det är som kräver att folket skall vara enspråkigt? Nu misstänker jag att professor Dick syftar på att det finns en del politiker som kräver att Finland skall vara som alla andra länder runt Östersjön. På vilket sätt är enspråkighet obegripligt i ett land där drygt 92% talar ett huvudspråk? På vilket sätt är ett enspråkigt Finland en obegriplig tanke men inte, låt säga ett enspråkigt Sverige? Men läser man en del finlandssvenska uppfattningar så vill man ju helst vara enspråkigt svensk. Harrisson anser kanske inte att det är obegripligt att en del hävdar att det är helt rätt att man kan leva ett helt liv i Finland utan kunskaper i finska? Det är kanske här skon klämmer för de som blivit arga på professorn?

Professor drar följande anekdot: ”Varpå min fru och jag sätter oss på en restaurang på flygplatsen i Helsingfors och beställer var sin rätt (på svenska). Kyparen talar engelska till mig. Även menyn är på engelska (och finska). När vi därefter handlar i en av flygplatsens affärer är expediten lika oförmögen att tala svenska. Det vill säga: hon förstår bevisligen vad jag säger, och hon har säkert läst svenska i skolan, men hon väljer ändå att anlägga en engelskspråkig fasad.” Nu gick Dick från att vara låg och förenklande till att vara rent ut sagt larvig. Jag personligen skulle direkt tro att kyparen och expediten kanske faktiskt var bekvämare med att använda engelskan än en knackig skolsvenska, varför ska Dick ta så illa vid sig över det? Vidare så kan jag tänka mig att både kyparen och expediten tycker att professorn är lite corny som pratar svenska till dom fast de tydligt visar att de behärskar engelskan bättre. Det luktar ju som att professorn är ute efter att understryka sin egna tes med alla medel.

Nej, professor Dick borde inte vara så förvånad över att han fått mycket dåliga och även löjliga mothugg då hans kolumn faktiskt förtjänade ingenting bättre. Harrisons resonemang var på den nivån att de som blivit sura svarade helt enkelt med samma medel. Det vore ett betydligt trevligare intellektuellt tidsfördriv att resonera om svenskans ställning i Finland. Synd att dessa debatter får till och med professorer att verka helt oinsatta då ägnar sig åt resonemang som är nästan politiska och populistiska. Var har Dick fått dessa uppfattningar från?

I kommentarerna till Harrisons kolumner förnekar sig inte Magmas klientel. Nej, för de suger gladeligen i sig Harrisons populistiska dynga. Inläggen hyllar Dicks värdelösa kolumn som fräsch när den egentligen är unken och saklig när den egentligen är osaklig. Inläggen där vittnar som vanligt om just vilket klientel Magmas läsare är. Och här är det som är mest irriterande. Magmas censur kollrar bort sakliga och kritiska funderingar och mer djuplodande analyser av Harrisons torftiga kolumn men släpper fram de rätta kommentarerna för som passar just Magmas agenda.

Här kommer jag till ett stickspår – En debattör, vars stil är lätt att känna igen och som för tillfället kallar sig ”Benedict”, roar mig med sig skenhelighet då han än en gång lyckas få publicerat en av hans favoritkommentarer:

”Etniskt motiverad våld mot finlandssvenskar är inte sällsynt, tyvärr. Alla finlandssvenskar i Helsingfors har blivit vägledade att det inte lönar sig att öppna sitt mun på nattiden. Finlandssvensk ungdomar får akta sig även på dagstiden.”

Jag gissar att det kan ha en del att göra med alla hatinlägg som ”Benedict” personligen stått för på olika forum. “Benedict” är ökänd för att ha loggat in under tiotals olika signaturer på HS, Aamulehti, Magma, samt ett otal andra diskussionsforum för att skriva att finnar är mongoler, halv- eller helvildar, nersupna, främmande asiater, inuiter, efterblivna, primitiva, våldsbenägna, har dålig självkänsla, hatar svenskar, är genetiskt sämre, kulturellt efterblivna ja allt som är negativt och mer därtill. samtidigt som han i närmast pervers beundran hyllat svensktalande finländare som guds eget folk som rent osjälviskt vägleder Neanderthal-finnen till ljuset. Jag råkar veta att ”Benedict” har personligen stått för kanske så många som 10 000 inlägg fyllda av ren illvilja, förakt och lögner som varit riktade mot ALLA finnar/finsktalande. När man sprider så mycket dynga (på rätt taskig svenska men utmärkt finska dessutom) som personen bakom signaturen ”Benedict” gjort då frågar man sig ju om etniskt motiverat våld mot finlandssvenskar (om det nu verkligen finns) delvis kan ha sitt ursprung i att tusentals finnar som deltagit eller läst igenom diskussionsforum gång efter annan mött den form av hyperaktiv och helt samvetslös förtalning som ”Benedict” i flera år ägnat sig åt?

Go figure.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: